“Els nostres avantpassats eren gent bel·licosa, gelosa del govern municipal i creient”

DSC_0101 presentacio notes historiques

L’alcalde mostrant un exemplar del llibre publicat el 1932 i la segona edició

“Els nostres avantpassats eren gent bel·licosa, gelosa del govern municipal i creient”. Així és com l’historiador Josep Illa ha definit els habitants d’Avinyó en la presentació del llibre ‘Notes Històriques d’Avinyó‘, feta avui diumenge 21 d’abril a la sala de plens de l’ajuntament d’Avinyó.

Ja a l’any 932 hi havia vida a la nostra zona. Almenys hi havia una ermita, un cementiri i una rectoria, bàsics en un nucli urbà d’aleshores, i que estaven situats on avui hi ha cal Parés. Va ser el 932 quan el compte Sunyer, amb la intenció de potenciar la repoblació de l’interior de Catalunya va construir castells i esglésies, com l’ermita que va edificar on avui hi ha la plaça d’Avinyó. Al cap de 300 anys, una donació va permetre canviar l’antiga ermita, dedicada a Sant Andreu, per l’església parroquial del poble, dedicada a Sant Joan. 

Aquesta és, de forma molt resumida, el contingut del llibre ‘Notes Històriques d’Avinyó‘ escrit l’any 1932 pel capellà Josep Tresserra i dos joves avinyonencs, Jacint Clapers i Josep Guiteras, que van voler plasmar en un llibre el mil·lenari de l’església parroquial.

Els encarregats de presentar el llibre han estat l’alcalde Eudald Vilaseca i Josep Illa, historiador local i autor del pròleg que encapçala el llibre. Vilaseca ha recalcat que “aquest llibre és un tresor important per la història d’Avinyó“, ja que, tot i ser una reedició, compta amb testimonis i documents antics que no han arribat als nostres dies i que en canvi, sí que va tenir a les mans el mossèn Tresserres.

Per altra banda, Josep Illa ha volgut donar importància al moment en què va ser escrit el llibre, durant els anys de la segona República espanyola, moment en què ja hi havia conflictes ideològics i dels que els autors no defugen. Conflictes entre aquells més creients, aferrissats a l’església, i aquells més moderns, amb l’interès per la fàbrica. Illa ha remarcat també que ‘Notes històriques d’Avinyó’ mostra la manera de ser dels nostres avantpassats, “gent bel·licosa, gelosa del govern municipal i creient”.

El llibre es pot comprar a l’Ajuntament, a Cal Casimiro i al Garrofí per un preu de 6 euros.

DSC_0105 presentacio notes historiques

La sala de plens es va omplir de gom a gom

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s