Antecedents històrics i missions dels Mossos d’esquadra durant la Guerra dels Matiners

Mosso d'esquadra del segle 19

Fira dels Matiners – Els Mossos d´Esquadra estaven destacats a la comarca del Bages ja des de la seva creació el 1719. Aquesta esquadra es trobava ubicada a Cardona  i era comandada pel caporal Francesc Estruch amb una dotació d’11 mossos d´esquadra.

Missions dels Mossos durant la Guerra dels Matiners

A l’esclatar la Guerra dels Matiners els Mossos d’Esquadra van assumir diverses missions en la lluita contra la insurgència carlina. En aquestes missions van aprofitar el seu coneixement del territori i de la gent que hi vivia,  fet que va servir per saber qui eren els seguidors carlins, i per tant, lluitar contra la insurgència carlina. 

A més, van servir d’exploradors i de guies a les columnes de les tropes liberals, provinents de la resta de l’estat espanyol i desconeixedores de la llengua catalana. A part, la cartografia utilitzada moltes vegades era molt primitiva i en aquesta no hi figuraven tots els masos o cases o els  camins i corriols, que en canvi, sí que eren coneguts pels Mossos d’Esquadra.

Anuncis

One thought on “Antecedents històrics i missions dels Mossos d’esquadra durant la Guerra dels Matiners

  1. Retroenllaç: Els mossos d’esquadra participen a la fira dels Matiners d’Avinyó. | Avinyó Digital

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s