Alpens: l’altra batalla carlina

Fira dels Matiners – Aquest diumenge 19 de maig, el poble dAlpens (Osona) ha representat la batalla entre carlins i liberals que va tenir lloc al poble el 1873. Es tracta d’una actuació semblant a la Fira dels Matiners d’Avinyó, però concentrada en quaranta minuts i basada en la Tercera guerra carlina

La representació comença quan una nena demana al seu avi, que va ser present a la batalla, que li expliqui què hi va passar. Aleshores, els principals personatges del combat van prenent vida, escenificant la narració de l’avi. 

En un bàndol, hi ha els liberals, encapçalats pel brigadier Cabrinetty. Aquest i les seves tropes recorren Catalunya enfrontant-se a les tropes carlines. El 8 de juliol de 1873, el brigadier es troba amb les seves tropes a Prats de Lluçanès i accepta la invitació per part de l’alcalde d’Alpens de passar la nit al poble.

Molt a prop d’Alpens, a la zona de l’Alou, hi ha altres partides carlistes, que a l’assabentar-se que les tropes de Cabrinetty es dirigeixen al poble, decideixen fer-li una emboscada. Encapçalats pel cap carlí Francesc Savalls i Doña Blanca, muller d’Alfons Carles, els defensors de la ‘tradicionalitat’ s’enfronten a les tropes de Cabrinetty, que resultarà mort en els enfrontaments.

A diferència d’Avinyó, Alpens se centra bàsicament en la recreació de la batalla, sense escenes quotidianes i amb menys personatges. No hi han faltat, però, els trets dels trabucs, ni la implicació del poble.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s