L’alcalde explica el combat dels Matiners amb una visita a la zona

sortida per la zona de la Guerra dels Matiners

Actualitat – Aquest dissabte 18 de maig, l’alcalde d’ Avinyó va fer de guia a una vintena d’avinyonencs per la zona on va tenir lloc la Guerra dels Matiners. La marxa, que es va iniciar a les 17:00 de la plaça del poble, va fer diverses parades amb explicacions del combat.

La primera parada es va fer al final del carrer Turich de Dalt, des d’on es podia veure la zona del combat i des d’on el general Cabrera va dirigir les tropes carlines. Seguint cap a la pista que porta cap a la Muntada i passant per Cal Vilalta, es va arribar a un planell en què va tenir lloc la següent parada. L’excursió, va prosseguir cap al Coll de les Lloses, baixant cap al Pla de Vilamajor, L’Aumatell i carrer Sallent, fins al lloc de partida. 

Els visitants van poder descobrir que ja el dia abans de la batalla del 16 de novembre de 1848, les tropes isabelines havien estat a Avinyó, on hi va haver un tiroteig que va fer que els Isabelins es fessin enrere i passessin la nit a Artés. L’endemà dijous dia 16 de bon matí, els Isabelins tornaven  a ser a Avinyó i a punt per la batalla.

La clau de la victòria dels Carlins, va ser, segons les explicacions d’Eudald Vilaseca, sorprendre els Isabelins amb una emboscada. Un cop els Isabelins es van veure superats, van iniciar la retirada i es van refugiar a les cases del Soler i de Guardiola. Els ferits van ser traslladats al poble d’Avinyó a cases com can Vilarasau, can Portella, l’Abadal i cal Verdaguer. El brigadier Manzano, que va quedar presoner per les tropes Carlines, tot i que va ser alliberat al cap de 15 dies. 

Segons fonts històriques, els Carlins formaven 8 o 9 grups de 20, 50, 100 i 200 homes, dirigits pel Borges, Marçal, Tristany, el Muchacho, el Cabrera (que dirigia les tropes des del Turich),  etc. Un llibre carlí, dels mes optimistes, diu que eren 2000 homes amb 200 cavalls. Dels soldats Isabelins, diu que van ser uns 1100 els que van venir a Avinyó i que uns 700 “tot i que no està clar ja que són molts”, segons l’alcalde, van quedar presoners. En aquesta batalla hi van morir 3 mossos d’esquadra, 14 soldats de l’exèrcit del Manzano y 4 de les partides del Cabrera

La trobada, anys enrere, de bales de plom rodones per Josep Alsina tot passejant el ramat, permet ubicar més clarament el lloc on es va materialitzar el combat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s