Opinió – Els que tenim una certa edat recordem com les nostres iaies mataven el pollastre a casa i hi escorxaven el conill. A cal Pastoret, a cal Sagalet, a cal Ferrenter i a cal Joanet de la Vall s’hi comprava el xai i la vedella, on només n’hi havia per a les festes assenyalades com la Festa Major, Pasqua i Nadal. Fins i tot, en moltes cases, quan feia fred, es matava el porc al carrer sense cap problema de trànsit, perquè només hi circulaven els vianants, els ramats i els animals de càrrega. Quins temps!
Les primeres cireres i maduixes dels horts del Molí ens anunciaven l’acabament de l’escola i l’inici de les vacances d’estiu. Els ous i la llet, que bullíem tot just munyida, els anàvem a buscar a ca la Julita, a cal Parés i a cal Miró. Compràvem el pa a cal Tiana i a cal Sagal.
Cap als anys noranta tot va anar canviant. Amb la implantació de noves normatives alimentàries i sanitàries, fou prohibida la venda de llet a dojo. Moltes d’aquelles botiguetes van anar desapareixent i s’obriren els primers supermercats. I també ens vàrem acostumar a fer les compres a les àrees comercials, on gràcies a la globalització podies comprar-hi de tot i de tot arreu. Ara podem menjar maduixes a l’hivern, taronges argentines a l’estiu i tota mena de fruites exòtiques, entre altres mil menges, procedents de l’altra punta del món. Això sí, d’una qualitat sovint dubtosa i a canvi de perdre tota l’autonomia de què disposàvem.
Sembla ser, però, que les coses van canviant. Per sort la raó s’ha imposat i tornem a valorar els productes que tenim més a prop i a l’abast, els productes sostenibles i de km0. Són productes de temporada i de qualitat, artesanals i de productors coneguts. Des del govern de la Generalitat, on s’està treballant en aquesta direcció, s’acaba d’obrir el portal www.km-0.cat, un web que pretén fomentar la venda en línia de productes agrícoles i ramaders de proximitat. Consumint els productes que nosaltres produïm guanyem en qualitat, amb autonomia i contribuïm positivament a l’economia del país.
Però encara anirem millor si els avinyonencs tornem a consumir els productes que nosaltres mateixos produïm. Ja té collons que hagi calgut un parell de dècades per tornar a valorar el que ja teníem. I és que, tal com diu la dita: Volta el món i torna al Born!
Jaume Pont Serra